Trivia

M. Ulpius Felix in Rome

Afgelopen weekend bezocht ik het prachtige Palazzo Colonna in Rome. Het Palazzo Colonna is een van de oudste en grootste privépaleizen van Rome. De familie Colonna startte de bouw van het paleis in de veertiende eeuw en woont er ondertussen al acht eeuwen. Omdat het paleis slechts beperkt open is, ben ik in al die jaren dat ik naar Rome ben getrokken er nooit toe gekomen dat schitterend palazzo op de Quirinale kort bij de Piazza Venezia te bezoeken.  

Lees meer »

Het Colosseum en erfgoedtoerisme

Ik las deze ochtend in De Standaard het opmerkelijk artikel van Ine Roox over het Colosseum. Klaarblijkelijk heeft AirB&B 1.5 miljoen dollar veil om daar ‘gladiatorengevechten’ te kunnen organiseren. Het is toch eigenaardig hoe wij de neiging hebben om gladiatorengevechten te romantiseren en zelfs te trivialiseren. 

Lees meer »

Sono Pazzi Questi Anversani

Wie had ooit gedacht dat de Romeinse Aquila of legioensadelaar in verkiezingen in Vlaanderen zou opduiken? Eronder stond de afkorting SPQA voor “Senatus Populusque Antverpienses”, vertaald als “De Senaat en het Volk van Antwerpen”. Bart De Wever gaf aan dat de afkorting staat voor democratie, en specifiek voor het Antwerpse volk en de Antwerpse gemeenteraad.

Lees meer »

Hoeve Brone geeft geheimen prijs

Waar ooit de prachtige Hoeve Brone stond zag ik gisteren een grote reclame staan met de wervende titel 'Ontdek de historische Hoeve Brone in Koninksem'. Alleen was er geen Hoeve Brone meer toen ik er gisteren langs fietste.  

Lees meer »

Wijze woorden !

Ik heb als student aan de Katholieke Universiteit van Leuven de colleges van de legendarische professor Willy Peremans net gemist. In 1947, kort na de tweede wereldoorlog, verscheen van zijn hand in de keurreeks van het Davidsfonds het boekje 'Hellas en de West-Europese cultuur'. In de openingszinnen van de inleiding heeft hij het over de wederopbouw, "niet enkel op stoffelijk gebied, doch tevens en vooral in geestelijk opzicht". 

Lees meer »

Oudheidkunde in Israël

In Jeruzalem is archeologie een middel om Palestijns land in te nemen, zo schrijven Ine Roox en Lucia Admiraal in De Standaard van 25 januari 2024. Archeologie kan op verschillende manieren misbruikt worden. In het geciteerde artikel leggen de beide auteurs terecht de juiste accenten wanneer zij in de huidige context vooral de nadruk op de onrechtvaardigheid en het menselijke leed leggen.

Lees meer »

Een nieuwe gezichtsreconstructie van Caesar.

Gezichtsreconstructies van beroemde historische figuren neemt een mens toch best met een flinke korrel zout. In 2018 was er nogal wat te doen over de gezichtsreconstructie van Caesar in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. De lancering van het boek 'Caesar in de Lage Landen' van Tom Buijtendorp werd toen in belangrijke mate opgehangen aan deze gelaatsreconstructie van Caesar. Die claimt een getrouwe weergave ervan te zijn. Hij is momenteel te zien in de Caesartentoonstelling in H'ART Museum in Amsterdam.

Lees meer »

Oudheidkunde is een wetenschap

Op woensdag 29 november stelt Jona Lendering in De Groene Waterman te Antwerpen zijn nieuwste boek ‘Oudheidkunde is een wetenschap (en dat mag je ook best eens uitleggen)’ voor.

Lees meer »

Ambiorix en Chat GTP

Tegenwoordig is er veel te doen rond het gebruik van Open AI voor het schrijven van stukken. Deze programma’s zouden nuttig zijn om te bainstormen, korte informatieve teksten te schrijven, schoolwerkjes te helpen maken, en zo voort. Wij hebben de proef op de som eens genomen met twee programma’s, Bing Chat en Chat GPT. Hieronder volgt het resultaat.

Lees meer »

Een discretere plaats voor de geschiedenis

Ik ben steeds van mening geweest dat in delicate historische debatten de bronnen het best in de publieke ruimte worden behouden. Dat geldt ook voor ons koloniale verleden dat door nogal wat historische beelden op openbare plaatsen wordt vertegenwoordigd. Prachtige voorbeelden daarvan zijn de Leopoldsculpturen op de dijk in Oostende  en op het Troonplein bij het Koninklijk Paleis in Brussel.

Lees meer »

Vlaamse topstukken in Tongeren

Deze ochtend lees ik in de krant : “Tongers Teseum grossiert plots in Vlaamse Topstukken”. Dat heeft uiteraard alles te maken met het prestige van de basiliek van Tongeren. Het is één van de oudste kerken van de Lage Landen waarvan de sporen tot op de dag van vandaag nog te bezichtigen zijn onder de huidige Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

Lees meer »