Directeur erfgoedcollecties Koninklijke Bibliotheek van België (2014-2019)

De erfgoedcollecties van de Koninklijke Bibliotheek van België

De Koninklijke Bibliotheek van België is één van de federale wetenschappelijke instellingen op en rond de Kunstberg. De geschiedenis van de KBR gaat terug tot de 15de eeuw. De huidige KBR werd in 1837 gesticht als de nationale wetenschappelijke bibliotheek van België. 

In 1965 kreeg de KBR net als de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en het Algemeen Rijksarchief het statuut van Federale wetenschappelijke instelling. Dat betekende dat de belangrijkste opdracht van deze instellingen bestond uit wetenschappelijk onderzoek en de daaraan verbonden openbare dienstverlening. Als nationale wetenschappelijke bibliotheek maakt de KBR deel uit van de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid. De instelling beheert het wettelijk depot, ontwikkelt de nationale verzamelingen en publiceert de Belgische Bibliografie. Zij ontwikkelt wetenschappelijke projecten en stelt haar collecties in de leeszalen ter beschikking aan onderzoekers en studenten. Digitalisering van de collecties en ontwikkeling van elektronische informatie moet dat wetenschappelijk onderzoek faciliteren.

De kern en samenhang van die erfgoedverzameling ligt in de geschiedenis van het boek, het grafische beeld en de ontwikkeling van de druktechnieken. De instelling herbergt zeven afdelingen of ‘kabinetten’, met name: Handschriften; Oude en kostbare drukwerken; Kaarten en plannen; Prentenkabinet; Kranten; Muziek; Munten en Penningenkabinet en een bewaarbibliotheek met Hedendaagse drukwerken. De zeven erfgoedkabinetten van de KBR en een geweldige bibliotheek bewaren 6.000.000 volumes en documenten in zowat 150 kilometer rekken. Gevat in cijfers betekent dat: 5.000.000 boeken ; 21.500 tijdschriften ;150.000 kaarten ; 32.000 handschriften ; 300.000 oude drukken ; 700.000 prenten ; 9.200 microfilms ; 50.000 langspeelplaten …

Beheer en behoud

Als operationeel directeur van de erfgoedcollecties was ik verantwoordelijk voor de coördinatie van het beheer en het behoud van de erfgoedcollecties van de Koninklijke Bibliotheek. Tijdens mijn mandaat heb ik op basis van internationale standaarden en wetenschappelijk onderzoek inzake collectiebeheer en -behoud daarvoor een beleidskader uitgetekend. Dit kader is vervat in de volgende documenten:

- Een actief collectiebeleid voeren. Collectieplan Erfgoedcollecties KBR

- Beleidsvisie aanwinsten Erfgoedcollecties KBR

- Beleidsvisie wetenschappelijk onderzoek in de KBR (collecties)

- Tentoonstellingsbeleid KBR

Toegang tot de depots en veiligheid van de collecties

- De waardering van de collectie van de Koninklijke Bibliotheek

- Handboek administratief collectiebeheer

Eén van de pronkstukken is de Rijmbijbel vanvan Jacob van Maerlant  (KBR 15001)

Tevens schonk ik veel aandacht aan het faciliteren van de digitalisering, de conservering en de restauratie van de collecties waaronder zich uiterst kostbare stukken bevonden zoals de tekeningen van oude meesters. 

Hiervoor werd onder meer beroep gedaan op de fondsen die door de Koning Boudewijnstichting - Fonds La Serna werden ter beschikking gesteld. Dit fonds werd specifiek ingesteld voor het restaureren, conserveren en verwerven van oude boeken en historische documenten voor de Koninklijke Biblioheek van België.

Wetenschappelijke projecten

Ik was was verantwoordelijk voor de coördinatie van de wetenschappelijke projecten die door de wetenschappelijke medewerkers werden ingediend en uitgevoerd. Hiervoor werd onder meer beroep gedaan op de fondsen die onder meer in het kader van het programma BRAIN-be werden ter beschikking gesteld. Enkele van deze projecten zijn:

- « La collection des Bollandistes à la Bibliothèque royale de Belgique : ouverture et valorisation », gefinancierd door het Fonds Abbé Manoël de la Serna van de Koning Boudewijnstichting

-  FINGERPRINT : een interdisciplinair collectie- en datamanagementproject op basis van het grafische werk van Pieter Bruegel de Oude (ca. 1520-1569) in de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België

Tentoonstellingen

Voor de Koninklijke Bibliotheek zorgde ik samen met de conservatoren voor de inhoudelijke uitwerking en/of coördinatie van tijdelijke tentoonstellingen. Het ging soms over kleine projecten in de context van de werking van de leeszalen of het Librarium die de eigen collecties aan de bezoekers presenteerden. Enkele projecten waren echter omvangrijker en voor een internationaal publiek.  

- De schoonheid van de oorlog. Waterloo 1815-2015, Koninklijke Bibliotheek Brussel, 17 juni - 15 september 2015.

- TSHELA TENDU & VINCENT MEESSEN, Patterns for (Re)cognition, Kunsthalle Basel, 13 februari - 25 mei 2015. Lees mijn toespraak hier.

- Les villes détruites de Maarten van Heemskerk, Institut National de l'Histoire de l'Art (INHA), Parijs, 13 november 2015 - 23 januari 2016. Lees mijn toespraak hier.

- TSHELA TENDU & VINCENT MEESSEN, Patterns for (Re)cognition, BOZAR – Koninklijke Bibliotheek van België, 16 juni ’17 — 10 september ’17

 

- Ovidius in metamorfose / Ovide métamorphosé.  Tentoonstelling ter gelegenheid van het 2000ste sterfjaar van P. Ovidius Naso, Universiteitsbibliotheek KU Leuven, 17 oktober 2019 – 16 januari 2020. 

- Leon Spilliaert. De verzameling van de Koninklijke Bibliotheek van België, Venetiaanse Gaanderijen Oostende, 30 juni – 30 september 2018. Lees mijn toespraak hier.

Symposia & studiedagen

- 21 april 2016: La recherche en bibliothèques : professionnels du livre et chercheurs au service de quel(s) public(s) ? Journée d’étude, Bibliothèque royale de Belgique: La recherche scientifique et la gestion des collections dans des bibliothèques patrimoniales.

- 28 & 29 april 2016: 50 Years of Print: het Belgisch wettelijk depot wordt 50! Terugblik en vooruitzichten. Koninklijke Bibliotheek van België, 28 en 29 april 2016: Duurzame bewaring van papieren erfgoed: problemen en keuzes.