Davidsfonds cultuurtrips
Bij gelegenheid verzorg ik de begeleiding van cultuurreizen en trips voor Davidsfonds Cultuurreizen. Davidsfonds Cultuurreizen zijn groepsreizen met een rijk cultureel programma in kleine groepen van geïnteresseerde cultuurliefhebbers. Alle reizen worden begeleid door deskundige Nederlandstalige reisleiders met een zeer grote kennis over en ervaring met de bestemming in kwestie. In de reizen is heel veel inbegrepen, van fooien tot en met excursies, en comfort is verzekerd. Meer informatie over de Davidsfonds Cultuurreizen kunt u hier vinden.
Trier & Marcus Aurelius, 1 t.e.m. 3 oktober 2025
Tijdens de driedaagse reis naar Trier maken wij kennis met één van de belangrijkste Romeinse steden van Duitsland waarvan het archeologisch patrimonium hoort tot het UNESCO-Werelderfgoed. Tevens bezoeken wij twee tentoonstellingen over de Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius. Marcus Aurelius, geroemd als model van de ideale heerser, liet met zijn 'Meditationes' een unieke literaire nalatenschap na. Maar wie was deze keizer werkelijk? In de tentoonstelling Keizer, Veldheer, Filosoof presenteert het Rheinisches Landesmuseum een verzameling topstukken die inzicht geven in zijn leven en de kenmerken van zijn keizerschap. Het Stadtmuseum Simeonstift buigt zich intussen over de vraag: Wat is goed bestuur? Al eeuwenlang verwijzen heersers, filosofen, politieke denkers en kunstenaars naar Marcus Aurelius en zijn Overpeinzingen. Deze tentoonstelling onderzoekt hoe artistieke visies op goed bestuur zich door de tijd heen hebben ontwikkeld, geïnspireerd door de filosofische erfenis van Marcus Aurelius.
Van Romeinse weg tot Fruitspoor. Fietsen door de fruitgeschiedenis in Limburgs Haspengouw, Tongeren, 16 mei 2025
De steden Tongeren en Borgloon worden in de Haspengouwse fruitstreek verbonden door twee historisch belangrijke routes, twee routes waar weliswaar bijna 2000 jaar tijd tussen zit. Enerzijds is er de oude Romeinse weg van Tongeren naar Cassel die van oost naar west, dwars door Vlaanderen liep. Anderzijds is er het Fruitspoor dat in het laatste kwart van de 19de eeuw ontstond. Wij fietsen door de fruitboomgaarden op een van de mooiste stukken van de Romeinse weg, van Tongeren naar Borgloon. Tijdens de terugrit naar Tongeren staat het Fruitspoor centraal. Na de succesvolle editie van 17 mei 2023 brengt deze fietstocht je opnieuw langs heel wat bijzondere plekjes die ik graag met je deel.
Meer informatie over deze fietstocht vindt u hier.
De begeleidende brochure vindt u hier.
Fietsen over Romeinse heerbanen, Tongeren, 27 augustus 2021
“Van oost naar west, dwars door Vlaanderen, liep de Romeinse heerbaan Tongeren – Kassel, de oudste verkeersader van Vlaanderen. Wij fietsen op een van de mooiste stukken van deze route, van Tongeren naar Borgloon en terug. Je ontdekt geen spektakelmonumenten, wel het pittoreske erfgoed van Haspengouw. Vanzelfsprekend zorg ik voor de nodige duiding en enkele sappige anekdotes. Dit dagje fietsen over Romeinse heerbanen brengt je langs heel wat bijzondere plekjes die ik graag met je deel.”
Meer informatie over de Romeinse weg vindt u hier.
Enkele reacties en foto's van de fietstocht vindt u hier.
Trier en keizer Nero, 7 t.e.m. 9 oktober 2016
Het Rheinische Landesmuseum, het Stadtmuseum Simeonstift en het Museum am Dom brengen drie tentoonstellingen rond Nero, een van de bekendste, maar ook een van de beruchtste Romeinse heersers. 'Nero - Kaiser, Künstler und Tyrann', vertelt over zijn
opkomst, regering en ondergang. De eerste grootschalige christenvervolgingen komen aan bod in 'Nero und die Christen'. Ten slotte schenkt 'Lust und Verbrechen. Der Mythos Nero in der Kunst' een beeld van de wijze waarop Nero in de kunsten werd overgeleverd. Het bezoek aan deze tentoonstellingen wordt gekoppeld aan een archeologische wandeling door Trier.
Enkele foto's van Trier vindt u hier.