In Wiesbaden kwam de grafsteen van een zekere Titus Flavius Germanus aan het licht. Boven het verzorgde opschrift toont het halfronde beeldveld een voorstelling van Narcissus. In de hoeken zijn zeedieren afgebeeld. Narcissus is bekend uit de Griekse mythologie als figuur die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. De term narcisme is van zijn naam afgeleid. Sigmund Freud verwees geregeld naar Narcissus wanneer hij het had over overdreven eigenliefde en schoonheid.
Titus Flavius Germanus, een Bataaf van geboorte, was een veteraan van de legio XXII Primigenia pia fidelis die in het legioensfort van Mainz was gekazerneerd. Hij was tussen 100 en 125 op 50-jarige leeftijd overleden. Wellicht had Germanus' vader bij het afzwaaien het Romeinse burgerrecht ontvangen van Titus Flavius Vespasianus waardoor hijzelf in een Romeins legioen in dienst kon gaan. Zijn erfgenaam L. Ulpius Arvatius had het Romeinse burgerrecht ontvangen van keizer Traianus. De naam Arvatius is wellicht van Gallische oorsprong. Zo zijn beide militairen goede voorbeelden van de sociale promotie die het Romeinse leger mogelijk maakte.
D(is) M(anibus) Tito / Flavio Germ(a)no / veter(ano) leg(ionis) XXII Pr(imigeniae) / p(iae) f(idelis) natione / Batavus / annorum / L Ulpius Arvatius / h(eres) f(aciendum) c(uravit)
Aan de goden en de geesten van het hiernamaals. Aan Titus Flavius Germanus, veteraan van de legio XXII Primigenia Pia Fidelis, Bataaf van geboorte, 50 jaar oud. Zijn erfgenaam Lucius Ulpius Arvatius heeft zorg gedragen voor de plaatsing (van het grafmonument).
De legio XXII Primigenia werd door Caligula opgericht met het oog op een nieuwe campagne in Germania in de herfst van 39 na Christus. Na de campagne in Germania werd het legioen gestationeerd in Mogontiacum (Mainz) in de provincie Germania Superior. Tijdens de burgeroorlog van het Vierkeizersjaar steunde de legio XXII Primigenia pia fidelis Vitellius, die op dat ogenblik gouverneur van Germania Inferior was.
Bij de opstand van de Bataven speelde de legio XXII Primigenia, onder bevel van Gaius Dillius Vocula, een belangrijke rol in de verdediging van zowel Germania Inferior als Superior. Het is onzeker of Titus Flavius Germanus op dat ogenblik reeds in dienst was.
In 89 na Christus ondernam Lucius Antonius Saturninus, de gouverneur van Germania Superior, een poging om keizer Domitianus af te zetten. In reactie daarop haastte het leger van Germania Inferior, waartoe de legio XXII Primigenia behoorde, zich naar Mainz om de opstand te onderdrukken. Na de overwinning ontving elk legioen de eretitel Pia Fidelis Domitiana, wat zoveel als "trouw en loyaal aan Domitianus" betekent. Na de moord op Domitianus in 96 na Christus werd de naam Domitiana echter uit deze titel verwijderd.
Op dat moment was de legio XXII Primigenia weer teruggekeerd naar het kamp in Mainz. Een van de officieren op dat ogenblik was niemand minder dan de latere keizer Hadrianus, die in 97-98 het bevel over dit legioen voerde. Het legioen bleef zeker tot in de derde eeuw in Mainz gestationeerd.
Foto: © Wiesbaden - Stadtmuseum, Ortolf Harl 2004