In gesprek met Jan Bex, Belang van Limburg, 30-31/10/2021.
"Zoals gezegd is de erfgoedwaarde van die wegen niet te onderschatten. Ze hebben historisch een bijzonder grote rol gespeeld. Neem nu Borgloon. Welnu, vanuit de burchtheuvel had de graaf van Loon een perfect uitzicht op de oude Romeinse weg, in die tijd de grote handelsweg, die tussen Brugge en Keulen. Daar was dus geld te rapen. Borgloon is dus niet toevallig daar ontstaan. Ook de burchten van Kolmont en Brustem lagen in de onmiddellijke nabijheid van die weg."
"Laat die (Romeinse wegen) toch onverhard. Zo vernietig je geen wetenschappelijke sporen en laat je de die wegen tegelijk traag zijn. We hebben al zo weinig van die trage wegen. Bewegwijzer ze wel. Markeer die. Bescherm die. Geef daar uitleg bij. Zodat mensen weten dat ze over een Romeinse weg stappen of fietsen."
"Neem nu de Romeinse weg in de buurt van Helshoven. Die hebben ze nog in 2007-2008 verhard met in het midden kasseitjes om aan te geven dat er een Romeinse weg liep, terwijl er magnifieke voorbeelden zijn van onverharde Romeinse wegen die kilometers lang door het landschap gaan. Zoals de Via Nova rond het Portugese Gerês. Zo veel authentieker en ja, daar ontwikkelt zich ook toerisme rond. Maar dan traag toerisme. Hier menen wij alles te moeten verharden."
Foto: Sven Dillen, BvL