Oude foto's van Rome doen mij wel iets, zeker als zij te maken hebben met de vele antieke ruïnes die de eeuwige stad rijk is! Tijdens de 19de eeuw werden de eerste luchtfoto’s gemaakt vanuit een luchtballon. Op dat ogenblik hadden zij louter een documentaire of militaire waarde.
De opnames van het Forum Romanum die de Italiaanse archeoloog Giacomo Boni vanuit een luchtballon maakte, zou je de eerste archeologische luchtfoto’s kunnen noemen. In 1888 verhuisde Boni naar Rome. Daar benoemde G. Baccelli, de 'Ministro della Pubblica Istruzione', hem in 1898 tot directeur van opgravingen in het Forum Romanum noemde. Boni leidde er belangrijke opgravingen van 1898 tot aan zijn dood in 1925. Hij was bijzonder geïnteresseerd in de stratigrafie van het Forum.
Om luchtfoto's te maken, schakelde Boni een luchtballon van de Brigata Specialisti van het Italiaanse leger in. Hij was verrast door de mogelijkheid om de site nauwkeuriger te tekenen en in kaart te brengen op basis van foto's die 400 meter boven de grond waren gemaakt. Hij maakte verschillende trips met de ballon voordat hij zijn vrienden geweldige brieven over het avontuur schreef.
De luchtfoto's van Boni hielpen de archeologen tijdens de opgravingen van het Forum Romanum en om de ruïnes en sporen ervan nauwkeurig in kaart te brengen. Hier is er eentje van de Via Sacra, de oudste en wellicht beroemdste weg van Rome, met de tempel van Romulus. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om het graf van Romulus, de legendarische stichter van Rome, wel om een tempel gebouwd in opdracht van keizer Maxentius ter nagedachtenis aan zijn zoon Romulus. Het gebouw werd rond het midden van de 6de eeuw n,C, veranderd in een vestibule voor de kerk gewijd aan de SS. Cosmas en Damianus.