Deze ochtend lees ik in de krant : “Tongers Teseum grossiert plots in Vlaamse Topstukken”. Dat heeft uiteraard alles te maken met het prestige van de basiliek van Tongeren. Het is één van de oudste kerken van de Lage Landen waarvan de sporen tot op de dag van vandaag nog te bezichtigen zijn onder de huidige Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.
Maar er is ook nog een tweede reden die erg belangrijk is, met name de aanwezigheid van de handelsweg tussen Brugge en Keulen. Deze weg gaat terug op de Romeinse weg tussen Tienen, Tongeren en Maastricht die tijdens de veertiende en vijftiende eeuw deel uitmaakte van de internationale Hanzeroute van Brugge naar Novgorod. Dat is de langste en tegelijk oudste oost-westverbinding van Europa, die leidde van de Noordzee tot diep in het verre Rusland. De Hanzekantoren van Brugge en Novgorod vormden de eindpunten. In Vlaanderen namen steden als Gent en Aalst, in Brabant steden als Brussel en Leuven dankzij de Hanzeroute een ongekende vlucht, net als Tienen, Sint-Truiden, Tongeren en Maastricht, die langs deze weg lagen. Het onmiskenbaar belang van het traject blijkt ook uit het beroemde Itinerarium Brugense, dat uit de late veertiende eeuw dateert en een beschrijving van de middeleeuwse landweg van Brugge (de Brugis) naar Keulen (per Coloniam) met de vermelding van de etappes geeft.
Meer informatie hierover kan de lezer terugvinden in mijn boek “De Romeinse heerbaan. De oudste weg door de Lage Landen” verschenen bij Sterck & De Vreese.